Začíná 33. ročník Týdnů duševního zdraví, potrvá do 10. října

1 year ago

Dnes začíná 33. ročník Týdnů duševního zdraví. Osvětová kampaň zaměřená na duševní zdraví a lidi s duševním onemocněním potrvá do 10. října. Součástí budou koncerty, výstavy, divadelní a filmová představení, dny otevřených dveří, kulaté stoly, besedy nebo diskusní fóra o nejrůznějších aspektech duševního zdraví. Akce se uskuteční po celé České republice.

Cílem kampaně je přiblížit veřejnosti témata spojená s duševním zdravím, zkušenosti lidí, možné způsoby prevence i aktivity organizací působících v sociálně-zdravotní oblasti. „Témata spojená s duševním zdravím a nemocí jsou v naší společnosti stále na okraji veřejného zájmu a jsou často tabuizována nebo zatížena mnoha mylnými představami a předsudky,“ uvedli organizátoři.

Dnes se například na Karlínském náměstí v Praze uskuteční 2. ročník Karlínského dne pro duševní zdraví. V Děčíně začíná výstava představující nejčastější stereotypy o duševních onemocněních. Tematickou výstavu mohou ode dneška navštívit lidé také v Táboře. V neděli se pak uskuteční benefiční běh areálem Psychiatrické nemocnice Bohnice. Kompletní program Týdnů duševního zdraví je na webových stránkách.

Zakladatelem Týdnů duševního zdraví je nezisková organizace Fokus, postupně se přidávaly další organizace v regionech celé ČR. V roce 2018 Fokus ČR uzavřel partnerství s Národním ústavem duševního zdraví. Loni se během Týdnů uskutečnilo 162 akcí ve 42 městech, do kterých se zapojilo 34 různých organizací.

Otevřít článek