Zlínský kraj: Medici mohou na stáž k praktikům

1 month ago

Kampaň Praktikem na zkoušku, v jejímž rámci mohou studenti medicíny absolvovat týdenní stáž u praktických lékařů, spouští Zlínský kraj. Praktiků z regionu se této kampaně účastní deset. Kraj, který chce programem vzbudit zájem mediků o praktické lékařství, lékaře za vedení studentů při stážích odmění, v první fázi projektu má hejtmanství vyčleněno 250 tisíc korun. Stáže by měly být v létě. Jde o pilotní projekt, který se poté bude vyhodnocovat.

Stáže kraj inicioval i proto, že nutně potřebuje generační obměnu praktiků, těch ve Zlínském kraji pracují tři stovky a 40 procent z nich je starších 60 let. „Chceme dát studentům příležitost podívat se, jaká medicína se u praktických lékařů v terénu skutečně dělá. Vlastní zkušenost je vždycky lepší než teoretické představy,“ uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za SOCDEM). Příjem přihlášek začíná 1. března. Kraj s nabídkou osloví lékařské fakulty. „V první fázi bychom chtěli zprostředkovat stáž zhruba dvaceti studentům. Budeme ale rádi, pokud bude zájem z jejich strany větší,“ dodala Sehnalová.

Pomoc studentům, podpora školitelům

Do projektu se zapojí lékařka Milena Blahová ze Zubří na Vsetínsku. „Průzkumy z let 2018 a 2023 opakovaně ukázaly na ochotu mladých lékařů pracovat na venkově. Osmdesát procent studentů lékařských fakult však nedostalo během studia dostatek informací o oboru všeobecné praktické lékařství. Velmi tedy podporuji aktivitu Zlínského kraje, která navazuje na pilotní projekty ‚GO Rural‘ a ‚Staň se praktikem v Královéhradeckém kraji!‘, které možnost stáží studentům nabízejí a zároveň poskytují podporu školitelům,“ uvedla lékařka.

Studentům chce představit moderně zařízenou ordinaci i různé denní aktivity. „Hlavní náplní práce praktika je samozřejmě diagnosticko-léčebná činnost v širokém záběru onemocnění od základních interních chorob, infektů přes ošetření jednoduchých úrazů a léčbu chronických ran až po paliativní péči, doprovázení vážně nemocných pacientů a psychologickou podporu,“ uvedla Blahová. Po ordinační době jde o návštěvy v domácím prostředí pacienta či administrativní práci.

Kraj podporuje také vzdělávání budoucích praktických lékařů, přispívá školitelům z řad praktiků, od kterých se mladí lékaři učí a získávají potřebnou praxi. Finančně podporuje vybavení nových ordinací tam, kde zanikly, nebo bylo ohlášeno ukončení praxe. Peníze mohou kromě praktických lékařů pro dospělé získat také ambulance dětských lékařů, zubařů či ambulantních dětských psychiatrů. Letos chce kraj začít finančně podporovat také mladé lékaře ve specializačním vzdělávání.

Otevřít článek