Zájem Ukrajinců o pracovní zkoušky českého zdravotnictví stoupá

2 months ago

Ke zkoušce, jejíž složení umožňuje pracovat v českém zdravotnictví, se v loňském roce přihlásilo 1231 Ukrajinců, z toho 852 ukrajinských lékařů a farmaceutů a 379 zdravotníků nelékařských oborů. Je to o třetinu více Ukrajinců než v roce předloňském. Vyplývá to z vyjádření Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) a Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (NCO NZO). Kolik Ukrajinců přesně v českém zdravotnictví pracuje, není jasné, většina nemocnic jich v prvním roce od napadení Ukrajiny Ruskem předloni v únoru přijala desítky.

Než začnou cizinci ze zemí mimo EU pracovat v ČR jako lékaři nebo zdravotní sestry, musí české úřady nostrifikovat neboli uznat jejich diplom a musí složit zkoušky ověřující jejich jazykové znalosti a jejich odborné znalosti v češtině. Předsedkyně spolku Doktor Čechov sdružujícího zahraniční lékaře Olga Žernosek, která do Česka přišla před deseti lety, v lednu označila systém za „obrovský zmatek“, který má spoustu organizačních a technických problémů. „Měl by existovat jeden jediný vstup pro všechny zdravotníky,“ míní.

Mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob připomíná, že na jaře 2022 vzniklo při brněnském centru ošetřovatelství Kontaktní centrum pro cizince, kteří chtějí v českém zdravotnictví pracovat. „Pomáhá zahraničním zdravotníkům v průběhu celého adaptačního procesu, tedy od nostrifikace přes aprobační zkoušku až po uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání,“ popsal Jakob.

Zubaři mají u zkoušek nižší úspěšnost

V České republice nyní podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí z minulého týdne pobývá přes 383 tisíc uprchlíků. Pokud si hledali práci ve zdravotnictví, šlo kvůli složitému postupu většinou o práci nekvalifikovanou. „S ohledem na délku přípravy se první příchozí po začátku války v aprobačních zkouškách mohli projevit až na jaře 2023,“ řekl ČTK mluvčí IPVZ Jan Brodský.

Velká část lékařů a zejména stomatologů napoprvé neuspěje. Podle Brodského byla loni úspěšnost farmaceutů 75 procent, lékařů 68 procent a zubních lékařů 52 procent. Letos se ke zkouškám na jaře přihlásilo 377 lékařů, 91 zubařů a 19 farmaceutů. Nelékařských zdravotníků se podle Petry Kuchaříkové z NCONZO hlásilo ke zkouškám obvykle kolem 200 za rok, jejich úspěšnost byla asi 77 procent. V roce 2022 se přihlásilo 257 Ukrajinců, loni 379 a úspěšnost u zkoušek snížila na 70 procent. Díky přípravným odborným a jazykovým kurzům je podle Jakoba letos úspěšnost lepší, u ústní odborné zkoušky přibližně 97 procent a u testů 60 procent.

Ministerstvo zdravotnictví před zkouškou povoluje zdravotníkům praxi v nemocnicích na 12 měsíců, lze ji prodloužit na dvojnásobek. „Během této doby by měl každý zdravotník absolvovat aprobační zkoušku, aby získal uznání způsobilosti vykonávat v ČR zdravotnické povolání neomezeně,“ uvedl Jakob. V roce 2022 ministerstvo povolilo praxi 304 zdravotníků, loni 235 a 12 a za letošní leden.

Otevřít článek