Záškrt má první českou oběť od roku 1969

1 month ago

Dlouhých 27 let měla Česká republika klid od záškrtu, infekčního onemocnění projevujícího se jako těžká angína s napadenými částmi sliznice krku. V roce 2022 se však objevil první případ a do dnešního dne jich bylo zjištěno 18. Nyní také v jihlavské nemocnici na záškrt potvrzeně zemřel první pacient od roku 1969. Šlo o dvaaosmdesátiletého muže. Jelikož zemřelý měl hlášený trvalý pobyt v Praze, případ si převzala k epidemiologickému šetření i Hygienická stanice hlavního města Prahy. O případu na svých stránkách dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

„U pacienta z Prahy, který ale bojoval s infekcí v jihlavské nemocnici, se s největší pravděpodobností jednalo o krční (faryngeální) formu infekce způsobenou bakterií Corynebacterium diphtheriae. Pacient netrpěl žádným jiným závažným onemocněním, jednalo se o sportovce a aktivně žijícího seniora. Záškrt byl tedy pravděpodobně přímou příčinou úmrtí, “ uvedla zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

Definitivní stanovení diagnózy záškrtu bude potvrzeno až Národní referenční laboratoří Státního zdravotního ústavu na základě výsledků vyšetření vzorků od pacienta. S ohledem na klinické příznaky nemoci, které byly u pacienta pro záškrt zcela typické a fatální, však SZÚ předpokládá, že skutečně šlo o případ difterie.

Zafungoval prý dobře nastavený systém prevence a kontroly a případ převzala příslušná Krajská hygienická stanice kraje Vysočina v Jihlavě, která provedla i šetření kontaktů nakaženého ve zdravotnickém zařízení. Další šetření předala podle místa bydliště Hygienické stanici hlavního města Praha, která v rámci epidemiologického šetření vyhledala kontakty nemocného a zajistila u nich protiepidemická opatření, včetně vyšetření a u úzkých kontaktů také podání antibiotické profylaxe.

Poslední případ záškrtu byl v ČR zaznamenán před rokem 2022 v roce 1995. „Vývoj znovu ukazuje na důležitost přeočkování proti záškrtu v dospělosti. S ohledem na rychle rostoucí počty případů černého kašle a zároveň stále aktuální možnost nákazy záškrtem je ideální nechat se přeočkovat v dospělosti trojkombinací, a to proti tetanu, černému kašli a záškrtu. První příležitost se pro dospělé pojí s pravidelným přeočkováním proti tetanu v 25 letech života. Ačkoli tuto trojkombinaci zdravotní pojištění dosud nehradí, jako lékařka mohu přeočkování jedině doporučit,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková. Doplnila, že přeočkování proti záškrtu není v České republice zatím ani doporučeno, přestože byl návrh na přeočkování české dospělé populace podán cestou Expertní pracovní skupiny Národní imunizační komise (NIKO) už na jaře roku 2022. V návrhu se doporučuje přeočkování proti záškrtu minimálně ve věku 25 let a 40 let, případně jako součást pravidelného přeočkování proti tetanu.

„Výsledky mezinárodní séroprevalenční studie v 18 evropských zemích u osob ve věku 40–49 a 50–59 let ukázaly významný nedostatek protilátek proti záškrtu v dospělé populaci. Ve většině hodnocených zemí jde o následek poklesu postvakcinační imunity, což prokázaly i poslední sérologické přehledy v ČR,“ upozorňuje na důležitost přeočkování v dospělosti také epidemioložka Fabiánová.

V ČR se děti očkují proti záškrtu povinně a poslední dávku vakcíny dostanou mezi 10. a 11. rokem života, podobně jako proti už zmíněnému černému kašli. Světová zdravotnická organizace (who) a také Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) doporučují přeočkování proti záškrtu v dospělosti každých 10 let.

Otevřít článek