Šlajs: Soukromé nemocnice a vládní tabulky? Zákon nepotřebují ani ty státní

2 months ago

Pracovní skupina zabývající se odměňováním zdravotníků čelí přetrvávajícímu sporu o to, zda by vládní platové tabulky měly platit i v soukromém sektoru. Ministerstvo ve svém návrhu představilo tři různé varianty odměňování s tím, že zákonná úprava se bude vztahovat na jednu z těchto skupin zdravotnických pracovníků. Varianty zahrnují všechny poskytovatele zdravotních služeb, poskytovatele lůžkové péče nebo poskytovatele lůžkové péče a zdravotnické záchranné služby (podrobněji jsme psali zde). Co si o návrzích myslí zástupce jedné z největších soukromých firem ve zdravotnictví v Česku? Na naše dotazy odpovídal výkonný ředitel EUC Klinik Jan Šlajs.

Co by platové koeficienty navržené ministerstvem zdravotnictví znamenaly pro vás jako pro poskytovatele?

Koeficienty by přinesly určitou zvýšenou míru administrativní zátěže pro back office (pozn. red. – pracovník back office zajišťuje administrativní a podpůrné činnosti nezbytné pro bezproblémový chod organizace) a nutnost vysvětlovat způsob výpočtu. Nicméně mi nepřipadá v žádném případě vhodné, aby stát zasahoval jakýmkoli způsobem do odměňování v soukromé sféře a svým návrhem fakticky rušil volnost smluvního vztahu.

Splňujete tyto platové koeficienty již dnes, nebo byste museli na platech přidat?

Ohodnocení pracovníků v lůžkových provozech odpovídá smluvním podmínkám, které máme nastavené. Jelikož je rozptyl v návrhu obrovský, tak neumíme s jistotou říct, zda by se nás to v případě horní hranice koeficientu dotklo či nikoli. V určité míře ale předpokládáme, že by se nás to dotklo. Zatím slýcháme, že je v návrhu zvýšení příjmů lékařů za stejnou práci, ale nikdo již jedním dechem nedodává, že stejná práce bude adekvátně více ohodnocena. Úhradová vyhláška na rok 2025 je ve většině segmentů v nedohodě, což na klidu opravdu nepřidává a parametry ministerského rozhodnutí neznáme. 

Co by navržené koeficienty znamenaly pro ekonomiku zdravotnictví obecně?

Zvýšený nárok na finance z veřejného zdravotního pojištění, případně nutnost zavedení spoluúčasti pacienta či financování z daní. Není možné na jednu stranu říct, že přidám v odměňovacím schématu určitý balík peněz, a již nemít vymyšleno, kde na to vezmu. Určitě to také zvýší byrokracii ve zdravotnictví, resp. jeho nezdravotnické části.

Podporujete tento návrh?

Nepodporuji. Nemyslím si, že by bylo správné, aby stát jakýmkoli způsobem zasahoval do podmínek odměňování v soukromém sektoru. Stát tak prakticky likviduje smluvní volnost odměňování v pracovních vztazích. Každý nepracuje stejně, a tudíž výše odměny má být rozdílná, navrhované minimum je extrémně vysoké. Státem zřizované nemocnice zákon nepotřebují a mohly jít dávno příkladem všem ostatním. Otázkou je, proč tomu tak není.

Otevřít článek