Ženy vyhledávají jednodenní gynekologickou chirurgii

2 months ago

Žádná hospitalizace ani celková narkóza. V ambulantním režimu jednodenní gynekologické chirurgie lze v dnešní době provést řadu zákroků, a to díky minimální invazivitě operací. O přínosech jednodenní chirurgie si Zdravotnický deník povídal s vedoucí lékařkou gynekologie a zákrokového sálu ambulantního centra Imunogen Terezou Čeledovou.

Kam si myslíte, že se posouvá obor gynekologie a co je všechno dnes možné u pacientek vyšetřit? 

Gynekologie se jako každý jiný obor v medicíně posouvá hodně dopředu, a to díky inovacím, moderním technologiím, digitalizaci, ale i změně přístupu k pacientce. Nejvýraznější rys současné gynekologie je minimální invazivita operací, preference např. laparoskopických přístupů, což vede i ke zkracování délky hospitalizací. Navíc, dnes jsme schopni poměrně velké množství zákroků udělat i v ambulantním režimu – v režimu jednodenní gynekologické chirurgie. Pacientka ráno přichází, provede se zákrok a za dvě, tři hodiny odchází domů. Rekonvalescence potom probíhá v domácím prostředí. Naštěstí nás podporuje i pojišťovna, tudíž péče je hrazená a podporovaná. V případě menších zákroků je jednodenní chirurgie nejlepší řešení. Pacientky nemusí procházet nekomfortním kolečkem návštěv v nemocničních ordinacích a absolvovat malé zákroky v režimu několikadenní hospitalizace. To je naštěstí dávno pryč a řada drobných výkonů, ať už v oblasti dělohy, děložního čípku či zevního genitálu, můžeme velice elegantně provést v ambulantním režimu. 

Mluvila jste o moderním vybavení. Jaké přístroje na klinice máte?  

Myslím si, že disponujeme opravdu moderním vybavením. Můžeme zmínit například hysteroskopické nástroje na určité typy diagnóz, které pomáhají k minimální invazivitě, přičemž v dnešní době máme opravdu tenoučké hysteroskopy v průměru okolo 3 mm. Pacientku jsme díky nim schopni šetrně vyšetřit například v rámci léčby neplodnosti a nemusíme ji zatěžovat hospitalizací ani celkovou narkózou. Jsme přístrojově vybaveni k provádění šetrných zákroků na děložním čípku, konizací. Provádíme výkony zaměřené i na estetické úpravy, jsme schopni dělat také drobné rekonstrukční výkony na zevním genitálu atd. Nejnovějším trendem je nyní aplikace kyseliny hyaluronové pro hydrataci genitálu i estetickou úpravu genitálu zejména v menopauze.  

Zákrokový sál jednodenní gynekologické chirurgie.

Jak je to s hrazením péče? 

Provádíme jednak výkony, které mají zdravotní indikaci a hradí je zdravotní pojišťovna. Tam spadají například hysteroskopické výkony diagnostické i operační např. u pacientek, které řeší neplodnost, poruchy cyklu či polypy. Pak je druhá skupiny výkonů, a to jsou zákroky, kde se jedná o estetické úpravy či aplikace pojišťovnou nehrazených preparátů (hyaluronová kyselina, nitroděložní tělíska apod.). Tyto záležitosti si pacientka hradí sama.  

Myslíte si, že obliba jednodenních zákroků bude z hlediska úspory času a určitého pacientského komfortu do budoucna narůstat?  

Určitě. Už teď vidíme, že pacientky vyhledávají ambulantní pracoviště. Navíc u nás máme smlouvy se všemi pojišťovnami a tedy pacientky nemusí nic navíc doplácet. Na menším pracovišti jako je to naše můžeme pacientkám nabídnout rodinnou a intimní atmosféru při zachování vysokých standardů péče. Máme krátkou objednací dobu a jsme flexibilní. Tento trend bude určitě pokračovat.  

Kolik máte na klinice personálu?  

Zatím tu jsme dvě lékařky, ale doufáme, že nás časem bude víc. Dále je tu s námi skvělá a zkušená staniční sestra, jedna sestra v ordinaci a další, která nám pomáhá na sále. Samozřejmě nám také pomáhají velmi šikovné paní recepční, které jsou pro pacientky na telefonu celý den.  

Říkala jste, že by se vám na kliniku hodila minimálně ještě jedna lékařka. Plánujete se rozšiřovat? 

Určitě, protože té práce máme čím dál víc. V naší ordinaci máme široké spektrum gynekologických pacientek, těhotných pacientek a nové pacientky registrujeme. Druhá část naší práce je právě jednodenní chirurgie, takže budeme určitě potřebovat, aby se náš tým rozrostl. 

Vedoucí lékařka Lucie Čeledová a její tým.

Jak u vás funguje návaznost péče?   

Pokud se bavíme o zákrocích v režimu jednodenní péče, tak tyto provádíme buď u pacientek u nás zaregistrovaných, tedy “našich”.  A samozřejmě povětšinou u žen odeslaných z pracovišť jiných registrujících gynekologů nebo z jiných center, která nedisponují jednodenní chirurgií.  

Pacientky u nás absolvují první návštěvu v rámci indikační ambulance, kde se seznámíme, vysvětlíme, jaké jsou možnosti a indikujeme operační výkon. Dále předáme informované souhlasy a probereme detailně, jak vše bude probíhat. Poté si stanovíme termín operačního výkonu, většinou do týdne či dvou, někdy i dříve. Ten pak provádíme v dopoledních hodinách. Pokud se výkon provádí v celkové anestesii, zůstávají pacientky dvě až tři hodiny na klinice a kolem poledne odcházejí domů. Zhruba za dva týdny plánujeme pooperační kontrolu. Pak je to na domluvě s pacientkou, zda je potřeba nějaká další návaznost. Pokud ne, předáváme pacientku zpět do péče jejího registrujícího gynekologa a naše péče je ukončena. V případě potřeby nebo u našich registrovaných pacientek probíhají kontroly u nás dál.    

Jaké máte plány do budoucna jako vedoucí kliniky?  

Budeme rádi, když se k nám přidá ještě nějaký další zkušený gynekolog či gynekoložka, tak abychom mohli naši péči rozšířit. Já osobně bych si přála, abychom pacientkám mohli nabídnout ještě větší spektrum minimálně invazivní a také estetické chirurgie. Časem budeme uvažovat i o laserové operativě, protože i ta je v případě určitých indikací velice dobrá. Stále je možné se rozvíjet v oblasti hysteroskopického operování a rádi bychom se věnovali také vyšetřování průchodnosti vejcovodů.  

V tomto ohledu doufám, že se dostaneme do povědomí registrujících gynekologů v tom smyslu, že spektrum výkonů, které děláme, je relativně široké a máme na to kvalitní, moderní vybavení a hlavně zkušenosti. Spektrum služeb, které můžeme nabídnout, odráží to, co dnes jednodenní chirurgie nabízí. Pacientkám jsme schopni nabídnout kvalitní péči a děláme maximum pro to, abychom naše výkony odvedli co nejlépe a aby se pacientky u nás cítily dobře.

Nela Slivková

Foto: Lucie Čeledová, Imunogen

Ambulantní centrum Imunogen spadá pod zdravotnickou skupinu Innova Healthcare a.s.

Otevřít článek